15 Eylül 2013 Pazar

Gelelim gunumuzun belkıde en cok karısan kavramını ayırt etmeye:Fıtness ve Body building.Fıtness yapanlar hoş ve estetik bir görünüm elde etme amacındadırlarn.genelde kol cevrelerı 43 44 cm gibi abartı olmamakla bırlıkte diger bölgelerınıde bununla bırlıkte estetık bır görunum yakalamak için geliştirirler.Birkaç örnek vermek gerekırse:Meter Mevsimler Lazar Angelov Jaff Said gibi arkadaşları örnek olarak gösterebiliriz.Body Buildingde yapanlar ise sınır tanımaz adeta geliştirdikçe geliştirirler adeta dev gibi dururlar.Mesela Hulk u oynayan arkadaş bir body buildingdir..Cogumuzun kötu gözle baktıgı streoidleri su gibi içer bu arkadaşlar.Çünkü gelişmeleri lazımdır! ve gelişirlerde..55 56 cm kolu gören abilerimiz vardır bu sporda.Bu sporu yapan kişilerden başlıcaları:Arnold schwarzenegger Jay Cutler Ronnie Colmen gibi sporculardır.İsterseniz fitness ve body building yapan arkadaşların resımlerıne göz atın ve aradaki farkı görün.

Acıklamalara girmeden sunu belırtmem gerek.Ne fıtness ne de body building ülkemizde hakkettigi saygıyı görmüyor.Vucudu oturturmus saglam birini gördugumuzde tepkılerımız 'abı bende proteını bassam böyle olurum' oluyor.he kardeşim he olursun deyin artık o adamlara.Çünkü bu spor hakikaten sabır isteyen bir spor.Kimse spor salonuna gidip 2 3 ayda güzel bir forma girmiyor.Bu formu bulmak bırazdan acıklayacagım vucut tipine göre degişiyor.Ama asla 2 3 Aylık bırsey degil bu spor!Bu sporu yapan bırıne ortalama bır hayatını sorun kesinlikle bir düzeni vardır.Mesela benım duzenımı anlatayım kısaca.Her sabah kahvaltım bellidir.Yumurta peynir Sutten oluşur.Kilo sorunum olmamasına ragmen yag tuketmem pek.Aksam saat 10 11 gibi uyurum.Haftanın 4 gunu antrenmanımı yaparım cok sıkı.Kendimi cok yormam cunku vucudumun dinlemeye ihtiyacı var bunun farkındayım.Antrenman saatım bellidir ve asla aksatmam.Her ne kadar hareketlere hakim olsamda arastırırım çünkü bilmedigim birşey mutlaka vardır! Bunlara ragmen gördügüm tepki 'proteini bassam bende olurum be' 'cokta abartma yeter bu kadar oluyor' tek kelimeyle yazık dimi...

Yukarıda bıraz sıtemde bulunsamda yazımın bundan sonrakı kısmı bu spora baslamak ısteyenler ve bu sporu yapanlara ithafen olacak.uyarılarda bulunmak istiyorum

-Bir spor salonuna yazılın:İmkanınız elveriyorsa kesınlıkle gitmelisiniz.Çünkü bilinçsiz yapıldıgında faydasını göremeyeceginiz bir spor.İmkanın yok mu? O zaman ınternetten arastır.Genc ve fıt ve Bodyforum tr gibi cok saglam iki site var.
-Hareketleri nizami yap:Spora başlayanlar hemen  tekrar sayısını fazla yapma egilimindedirler.Genelde hareketlerı yanlış yaparak bunu uygularlar ama verim alamayacagının farkında olmazlar.Gerekirse 5 tane yap ama nizamı olsun yaptıgın

Beslenme: Bu sporun bel kemigidir.İstersen müthiş bir antrenman geçir eve gidip yemegini yemezsen alacagın verim çok düşer.Vücut tipine göre (Bir sonraki yazımda acıklayacagım )  bir beslenme düzeni oluştur. Ve mutlaka uy buna.

Halk hikayeleri:Protein tozunu içip kas yapanlar bırakınca kasları sarkıyormus? Fıtness boyu kısaltıyormuş ? Bu sporu yapanların ölüm riski fazlalasıyormuş? HİKAYE bunlar.Bildigin herşeyi unut ve araştır gerçekleri ögren!

Uyku düzeni:Uyurken buyume hormonu salgılanır ve vucut kendini yeniler.Bir sporcu olarak gereklı uykunu almalısın.Ama fazlasını degil!Günde 7 8 saat yeterli.

Ana taslak olarak fıtness ve body building i böyle özetleyebiliriz.Body building üzerinde fazla durmadıgımın farkındayım ama o da fıtnessın bır tık yukarısı işte.Umarım yazının bir faydası olmuştur.

Herkese iyi günler...                       GÖKHAN UYSAL

1 yorum: